Mobilfri skole

Højby Friskole er mobilfri skole.

Læringssituationer kræver nærvær, koncentration og indlevelse. Det er vores oplevelse, at mobiltelefoner øger risikoen for distraktion væsentligt. Distraktionen gør naturligt, at eleverne mister det nærvær og fokus, som der er brug for, når noget skal læres. Yderligere tror og håber vi på, at det sociale samspil styrkes i et miljø, der præges af fokus, nærvær og følelsesmæssigt engagement.

Når eleverne ankommer til skolen, aflever de deres mobiltelefon i en kasse beregnet til formålet – et såkaldt “mobilhotel”. Kassen med mobiltelefoner opbevares i løbet af skoledagen i et aflåst skab. Hvis der i undervisningen skal gøres brug af mobiltelefonen som didaktisk redskab, f.eks.i forbindelse med optagelse af film eller brug af ordbog, låses telefonerne ud af den lærer, der står for den pågældende undervisning.

Vi mener ikke, det er telefonerne, der i sig selv, er potentielt afhængighedsskabende, men derimod de sociale netværk og digitale platforme, som teknikken giver adgang til. Derfor benytter vi forskellige digitale devices i undervisningen, f.eks. computere, smartboards og tablets, ligesom vi lærer eleverne tekniske færdigheder og digital omtanke.

Vi er på ingen måde teknologiforskrækkede på Højby Friskole. Vi ser tiltaget om mobilfri skole som et aktivt tilvalg af værdier snarere end som et forbud.

Forældre kan altid ringe til skolens kontor, og eleverne kan ligeledes altid låne skolens telefon, såfremt der opstår en ekstraordinær situation, hvor det er nødvendigt at komme i kontakt med hinanden i løbet af skoledagen.

Alle elever får udleveret deres mobiltelefon igen ved skoledagens afslutning. Elever der skal fortsætte i SFO, skal opbevare deres mobiltelefon i deres tasker resten af dagen.

SFO’en har sin egen telefon, der kan bruges af børnene efter aftale, og hvor forældre kan kontakte SFO-personalet.

På vores skole har vi sjove frittervoksne

DICTE, 4. klasse

På vores skole bliver man klogere hver dag

REBEKKA, 5. klasse